måndag 20 augusti 2012

Det kryllar av dem i år..

 
säger de som varit ute i skogen i dagarna. Vi pratar om herr & fru kantarell, skogens guld. Jag tillhör inte dem som gillar att vara ute i skogen & plocka något om jag ska vara ärlig (sambon brukar säga att jag mest svär över myggen de gånger vi varit ute). Men jag har turen att ha en svärfar som nog skulle kunna bo i skogen bland bär & svamp. Han plockar mer än gärna & ger dessutom bort den till oss & andra som vill ha - men inte vill plocka själva. Det är lyx, för vad smakar inte bättre än smörstekta kantareller, en god kantarellstuvning, en härlig svamppaj eller en riktig god kantarellsås. Det får bli dagens recept för en liten hungrig mage. Passar bra till lite kött & potatis, eller kyckling med pasta, välj själv, himmelskt gott blir det iallafall!
 
Kantarellsås

(4 vuxenportioner,
frys in i lagom stora portioner till en liten)

200 g färska kantareller
2-3 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten (eller svampspad) + mjölk
1 dl grädde
Lite salt
Lite soya
Lite nymalen vitpeppar

Fräs den färska svampen i hälften av smöret tills all vätska kokat in (spara gärna lite spad till såsen). Tillsätt resten av smöret & fräs tills det knäpper. Strö över mjölet över den frästa svampen & rör om. Späd under omrörning med vatten, ev. svampspad, mjölk & grädde. Koka på svag värme minst 10 minuter. Smaka av med lite kryddor & tillsätt lite soya.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar