fredag 25 januari 2013

Boeuf Bourguignon & nyttig hallonmousse..


Äntligen fredag igen. Sen fredag på schemat den här veckan så hem direkt & ta kväll kändes det som. Barnkanalen & välling till skrutta & inte mindre än Boeuf Bourguignon till oss. Är man sugen på något riktigt mustigt ska man absolut laga till det. Boeuf Bourguignon är en fin fransk gryta med lök, mustig kryddning & rödvin i skyn. Grytan blir bara godare om den får koka länge & gärna stå över natt. Till dessert blev vi bjudna på nyttig hallonmousse av Agnes gudfar (som är en riktig gymfan ska vi tillägga) som är på helgbesök hos oss till Agnes förtjusning. Helgen bjuder på ett Ikeabesök imorgon & förhoppningsvis en lugn & skön söndag. Hur ser din helg ut? 

Boeuf Bourguignon

500 gram grytbitar av högrev
1-2 pkt bacon
Färska champinjoner
2 gula lökar
4 msk vetemjöl
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpurè
2 dl vatten
2-3 dl rödvin 
Salt, vitpeppar
Smör till stekning

Putsa köttet & skär det i munsbitstora bitar. Klipp baconet, skala lökarna & skölj & skär svampen. Vänd köttet i vetemjöl & bryn det fint i smör i en stekpanna tillsammans med baconet. Lägg över köttet vartefter i en stekgryta. Fräs ur stekpannan med lite vatten & sila ner i stekgrytan. Tillsätt tomatpurè, buljong & pressad vitlök & låt grytan småputtra drygt 1 timme under lock. Späd med rödvin lite i sänder. Stek lök & svamp lätt & lägg över till köttet. Låt grytan puttra vidare 1 timme, späd om det behövs & smaka av med salt & peppar emot slutet. 


Nyttig hallonmousse 

2 äggvitor
125 gram kvarg
1 tsk vaniljsocker eller stevia strö
2 korkar funligthsaft hallon
1 dl färska eller frysta hallon

Färska eller frysta hallon som garnering

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i övriga ingredienser, blanda & låt stå i frysen en stund. Garnera med hallon. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar