fredag 14 september 2012

Äntligen fredag..

Idag är det fredag - veckans absolut bästa dag. Regnet har strilat ner ända sedan i morse, så efter en tidig, blöt & kall morgonpromenad har vi hållt oss inne & myst resten av dagen. Dessutom har Agnes varit trött efter gårdagens lek & bus med kompisen Linnea. Vi blev bjudna på middag igår hemma hos henne, mamma Lizette & pappa Fredrik. Så trevligt! Vi blev serverade laxburgare med potatisklyftor & hemmagjord chokladmousse. Lizette hade till och med gjort små miniburgare till tjejerna & varsin liten dessert i form av färska hallon & sojagrädde, så gulligt! Vilken lyxkväll, tack snälla ni!!

   

Idag då det är riktigt höstigt & ruggigt ute så kommer kvällens fredagsmiddag bestå av en mustig köttgryta av nötytterlår. Det är sådant man blir sugen på när värmen ute försvinner. Vad ska du äta till fredagsmiddag?
 
Köttgryta
 
1 kg benfritt nötkött av nötytterlår eller högrev
2 gula lökar
2 dl kantareller
4 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
1/2 tsk svartpeppar
2 msk soja
1/2 kg rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri)
1 msk vetemjöl
2 dl crème fraiche
1-2 dl grädde (jag använder oatly iMat)
4 krossade enbär
Lite färsk timjan
 
Skär köttet i små bitar. Skala & hacka löken. Koka upp vatten i en gryta. Lägg i lök, buljong, peppar, soja & kött. Låt grytan koka 1-1,5 timme. Skala & hacka rotfrukterna. Vispa ut mjölet i lite kallt vatten. Rör ner rotfrukter, redning, grädde & crème fraiche. Låt grytan koka ytterligare 15 minuter eller tills rotfrukterna mjuknat något. Servera med kokt potatis eller ris.
 
Köttgrytan till Agnes gör jag på samma vis - men har inte i lika mycket buljong, kryddor eller soja.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar