måndag 20 januari 2014

Hembakta semlor..


Den absolut bästa bakverkshögtiden måste vara Fettisdagen. I år infaller den inte förrän tisdagen den 4 mars men det finns ingen som helst anledning att inte börja redan nu. En semla till kaffet är nog det godaste fikat såhär på vintern. Köper du din eller bakar du egna? Här kommer iallafall ett riktigt bra recept på hembakta semmelbullar. Så se till att tjuvstarta redan idag du med!

Semlor

12-15 st

Bullar:

25 gram jäst
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl socker
1 tsk stött kardemumma
6-7 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

Mandelmassa
Vispad grädde
Florsocker att pudra locket med

Smält smöret i en kastrull & tillsätt mjölken. Värm till 37 grader & häll över den smulande jästen. Rör ut & blanda ner socker, salt & kardemumma. Rör sist i vetemjölet & spara lite till utbakningen. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Arbete degen på mjölat bakbord. Baka ut till cirka 12-15 bullar. Jäs dem på plåt under duk ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg & grädda bullarna 7-10 minuter i 225 grader. Skär ett lock på varje bulle & gör en liten grop för mandelmassa. Fyll bullarna med mandelmassa & spritsa över vispad grädde. Lägg på locken & pudra med florsocker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar