måndag 9 december 2013

Saffransbullar..


När doften av saffran sprider sig i köket vet man att snart är det jul. Gyllene goda saffransbullar, kan det bli godare? Jag brukar alltid börja med julbaket inför första advent så det både finns saffransbullar & pepparkakor till Lucia. I år hade jag för första gången en liten hjälpreda till julbaket som till sin förtjusning stoppade i sig så mycket deg att det nog bara blev drygt hälften så mycket bullar som det annars brukar bli =). Mitt tips för fluffiga saffransbullar är att använda kvarg eller kesella i degen, ett absolut måste! 

Saffransbullar
ca 30st

50 gram färsk jäst
150 gram margarin
2 påsar saffran
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 gram kvarg/kesella 
1/2 tsk salt
1 ägg
16 dl (ca) vetemjöl

1 ägg till pensling
Russin

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken & ljumma degspadet till ca 37 grader.

2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Rör ner resten av degspadet, socker, kvarg, salt & ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl & arbeta ihop degen smidigt. Strö lite mjöl över degen & låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen & baka ut till lussekatter. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg & peta i russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.



2 kommentarer:

  1. Verkar urgott! Vad menas med tillsätt mjölken och ljumma degspadet till 37 grader? Ska mjölken och degspadet värmas till 37 grader eller? Tack i förhand /eva

    SvaraRadera
  2. Ja! Värm fettet, saffran & mjölken till 37 grader (fingervarmt). Lycka till!

    SvaraRadera